LEMBAGA PENDIDIKAN GLOBAL EDUCATION

Information
Login
Others

#9 of 16 | prev product Prev - Next next product
printer email

product arrow Structure and Written Expression

   

Toefl Structure + Jawaban

Directions: Questions 1–4 are incomplete sentences. Beneath each sentence you will see four words or phrases, marked A, B, C and D. Choose the one word or phrase that bestcompletes the sentence. Then, on your answer sheet, find the number of the question and fill in the space that corresponds to the letter of the answer you have chosen.

Look at the following examples:

Example I

Geysers have often been compared to volcanoes _______ they both emit hot liquids from below the Earth's surface.

  1.        due to
  2.        because
  3.        in spite of
  4.        regardless of

The sentence should read, "Geysers have often been compared to volcanoes because they both emit hot liquids from below the Earth's surface." Therefore, you should choose answer B.

Example II

During the early period of ocean navigation, ________ any need for sophisticated instruments and techniques.

  1.         so that hardly
  2.         where there hardly was
  3.         hardly was
  4.         there was hardly

The sentence should read, "During the early period of ocean navigation, there was hardly any need for sophisticated instruments and techniques." Therefore, you should choose answer D.

PRACTICE QUESTIONS

1. Refrigerating meats ________ the spread of bacteria.

  1.         retards
  2.         retarding
  3.         to retard
  4.         is retarded

2. Throughout the animal kingdom, ________ bigger than the elephant.

  1.         whale is only the
  2.         only the whale is
  3.         is the whale only
  4.         only whale is the

3. The fact ________ money orders can usually be easily cashed has made them a popular form of payment.

  1.         of
  2.         that
  3.         is that
  4.         which is

4. The first article of the United States Constitution gives Congress ________ to pass laws.

  1.          the power
  2.          has the power
  3.          the power is
  4.          of the power

Soal Written Expression + Jawaban

Directions: In questions 5–10, each sentence has four underlined words or phrases. The four underlined parts of the sentence are marked A, B, C and D. Identify the one underlined word or phrase that must be changed in order for the sentence to be correct. 

Then, on your answer sheet, find the number of the question and fill in the space that corresponds to the letter of the answer you have chosen.

Look at the following examples:

The sentence should read, "Guppies are sometimes called rainbow fish because of the males' bright colors." Therefore, you should choose answer A.

The sentence should read, "Serving several terms in Congress, Shirley Chisholm became an important United States politician." Therefore, you should choose answer B.

PRACTICE QUESTIONS

(Sumber: ets.org)

Jawaban Toefl Structure and Written Expression

Soal section 2 di atas, setelah dikerjakan bisa dicek hasilnya menggunakan kunci jawaban yang ada di bawah ini. Silahkan bandingkan dengan hasil yang anda dapatkan

  1.        A
  2.        B
  3.        B
  4.        A
  5.        C
  6.        A
  7.        A
  8.        C
  9.        D
  10.        D

Itulah tadi sedikit soal yang bisa anda gunakan untuk belajar dan mempersiapkan diri mengikuti ujian test toefl yang segara akan anda ikuti. Setelah selesai dengan Toefl Structure and Written Expression + Jawaban silahkan sempatkan diri anda membaca beberapa soal latihan lainnya di bagian bawah.

 

Directions : Question 1-15 are incomplete sentences. Beneath each sentence you will see for words or phrases, marked (A), (B), (C) and (D). You are to choose one word or phrase that best complete the sentence.

Example I
The swimming instructor came... if the apartment was still available.
A. to see
B. seeing
C. saw
D. for seeing

The sentence should be read "The swimming instructor came to see if the apartment was still available." Therefore, you should choose A.

Now begin work on the questions.

1. The committee has met twice and ....
    A. they reached a final decision
    B. a final decision was reached
    C. its decision was reached
    D. it has reached a final decision

2. The manager won't be able to attend the shareholders' meeting tomorrow because....
    A. he must to give a lecture
    B. he will be giving a lecture
    C. of he will give lecture
    D. he will have giving a lecture

3. Brenda's score on the test is the highest in class.
    A. She should study hard last night.
    B. She should have studied hard last night.
    C. She must have studied hard last night.
    D. She had to study hard last night

4. To answer accurately is more important than...
    A. to finish quickly
    B. a quick finish
    C. you finish it quickly
    D. quick finish

5. Having been served lunch,....
    A. the problems were discussed by the participants.
    B. the participants discuss the problems.
    C. it was discussed by the participants.
    D. A discussion of the problems were made by the participants.

6. East Kalimantan relies heavily on income from oil and natural gas, and....
    A. Aceh province also.
    B. Aceh province too.
    C. Aceh province is as well.
    D. so does Aceh province.

7. The participants have had some problems deciding....
    A. when they should announce the result of the meeting.
    B. when are they sgoing to announce the result of the meeting.
    C. when should they announce the result of the meeting.
    D. the time when the result of the meeting to announce.

8. This year will be more difficult for our organization because....
    A. we have less money and volunteers than last year.
    B. there is a little money and volunteers than last year.
    C. it has less money and fewer volunteers than it had last year.
    D. it has fewer money and less volunteers than it had last year.

9. Professor Baker told his students that...
    A. they can turn over their reports on Mondays.
    B. the reports can turn over on Monday.
    C. they could hand in their reports on Monday.
    D. the reports they can hand in on Monday.

10. The adder is a venomous snake ... bite may prove fatal to humans.
      A. its
      B. whom its
      C. that
      D. whose

Sepuluh Soal TOEFL dan Kunci Jawaban di atas bisa dijadikan pemanasan. Kalau sudah, silahkan lanjutkan dengan 5 soal berikutnya di bawah ini.

11. .... a bee colony gets, the more the queen's egglaying capability diminishers.
      A. It is more overcrowded.
      B. The more overcrowded.
      C. More overcrowded than.
      D. More than overcrowded.

12. The chairwoman requested that ....
      A. the participants studied more careful the problem.
      B. the participants study the problem more carefully.
      C. the participants studied  the problem with more careful.
      D. the problem be studied more carefully.

13. Unlike the earth, which rotates once every twenty-four hours ... once every ten hours.
      A. the rotation of Jupiter
      B. Jupiter rotates
      C. Jupiter rotation
      D. Jupiter rotate

14. Jackson,... capital of Mississippi, is the largest city in the state.
      A. the
      B. it is the
      C. is the
      D. where the

15. The various types of bacteria are classified according to...shapes.
      A. whose
      B. how they are
      C. have
      D. their

Kunci Jawaban Soal TOEFL

1.  D                         11.  B                      
2.  B                         12.  B                      
3.  B                         13.  B                       
4.  B                         14.  A                       
5.  B                         15.  B                       
6.  D                         
7.  A                         
8.  C                         
9.  C                         
10. D  

Untuk yang masih membutuhkan soal lebih banyak untuk latihan bisa mencari yang lainnya dibagian bawah tulisan ini atau bisa melalui pencarian atau dari kategori soal. Saya harap Soal TOEFL dan Kunci Jawaban yang dibagikan disini bisa meningkatkan kemampuan pengunjung semua dalam mengikuti toefl test yang telah direncanakan. 

Supaya tidak terlalu lama silahkan langsung coba kerjakan Soal Toefl Tes Beasiswa dan Ujian Komprehensif berikut ini.

1. The increase in the sales of new cars ....... Expected to make traffic jams worse

A. Is 

B. Are 

C. Be 

D. Being 

JAWAB: A

 

2. Little children are usually afraid of........ by their mother.

A. Lett 

B. To leave 

C. Leaving 

D. Been left 

JAWAB: C

 

3. " When did you realize you had lost your purse"" When I... ,one to pay the conductor" 

A. Was needing 

B. Had needed 

C. Have needing 

D. Am needing 

JAWAB: B

4. Why didn't Did! wan to go home?'' His mother...... him for causing the car accident'

A. would blame 

B. has blamed 

C. is blaming 

D. had blamed 

JAWAB: D

 

5. The way professor Mattis teaches English not only keeps the student' interest.......

A. And also increases their motivation 

B. But also increasing their motivation 

C. And he also increases their motivation 

D. But also increases their motivation 

JAWAB: D

 

6. The thief......... into the room through this window because there are footprint near the door.

A. Was to get 

B. My get 

C. Would rather get 

D. Must have got 

JAWAB: D

 

7. He told me a lot about the Philippines. He ..... there for a long time. 

A. Must have lived 

B. Might be living 

C. Ought to have lived 

D. Should be living

JAWAB: A

 

8. Your son will be operated on tomorrow morning. He ... have a good rest tonight' the doctor said. 

A. Might 

B. May 

C. Can 

D. Must 

JAWAB: D

 

9. Having given the prescription to the patient...

A. The medicine was taken regularly by the patient 

B. The doctor told the patient to take the medicine regularly 

C. The medicine had to be taken regularly by the patient 

D. The patient was told to take the medicine regularly 

JAWAB: B

 

10. .......... A few million rupiahs, he went on a four to Europe.

A. Saved 

B. Has saved 

C. He has saved 

D. Having saved 

 

Itulah tadi sedikit mengenai Soal Toefl Tes Beasiswa dan Ujian Komprehensif, mudah-mudahan bisa memperlengkap bahan belajar dan persiapan sebelum mengikuti test.

Jangan lupa catat alamat blog ini agar bisa lebih mudah dalam mencari berbagai referensi lainnya seperti misalnya soal grammar, soal listening, soal structure beserta kunci jawaban yang diperlukan. Terima kasih, selamat berlatih!

 

Contoh Soal TOEFL dan Pembahasannya

Sebenarnya ada banyak tipe soal yang ada, namun kita akan mencoba membahas satu persatu. Pada kesempatan kali ini, kita akan membahas bagaimana Contoh Soal TOEFL dan Pembahasannya. Daripada penasaran, Anda langsung saja membaca tulisan di bawah.
Suatu kalimat bahasa Inggris yang baik dan benar seharusnya hanya berisi sebuah subjek dan sebuah kata kerja. Pertanyaan yang sering muncul dalam soal-soal TOEFL yaitu dihilangkannya subjek atau kata kerja atau kedua-duanya. Yang perlu Anda lakukan adalah dengan menemukan subjek atau kata kerja, kemudian analisa jawaban dengan melihat kata yang hilang.

Contoh Soal TOEFL:
_________ was ringing continuously for hours.
(A). Loudly
(B). In the morning
(C). The Phone
(D). The bells

Pembahasannya:
1. Teridentifikasi terdapat sebuah kata kerja yaitu was sehingga diperlukan subjek untuk melengkapi pernyataan tersebut.
2. (A) bukan subjek, (B) bukan subjek, (C) subjek, (D) subjek
3. Sekarang tinggal 2 pilihan kemungkinan jawaban, sekarang tinggal dilihat yang lebih tepat.
4. Karena was merupakan kata kerja tunggal, maka jawaban yang tepat adalah (C) yang merupakan subjek tunggal.

Sebagai latihan, silahkan jawab soal berikut:
1. Mark Twain _________ they years after the Civil War the “Gilded Age.”
(A) Called
(B) Calling
(C) He called
(D) His calls

2.  Early _________ toes instead on hooves on their feet.
(A) Horses
(B) Had horses
(C) Horses had
(D) Horses having

3. _________ radio as the first practical system of wireless telegraphy.
(A) Marconi's development
(B) The development of Marconi
(C) Developing Marconi
(D) Marconi developed

Sekarang Anda akan belajar tentang salah satu ciri-ciri soal TOEFL bahwa jika suatu kata yang biasanya subjek namun terdapat kata depan (object of preposition) yang mengikutinya, maka kata tersebut bukan suatu subjek.

Contoh Soal TOEFL:
To Mike _______ was a big surprise.
(A). really
(B). the party
(C). funny
(D). when

Pembahasannya:
1. Dapat dilihat bahwa sebelum kata Mike terdapat kata depan to, sehingga Mike bukan merupakan subjek.
2. Teridentifikasi terdapat sebuah kata kerja yaitu was sehingga diperlukan subjek untuk melengkapi pernyataan tersebut.
3.  (A) bukan subjek, (B) subjek, (C) bukan subjek, (D) kata penghubung
4. Jawaban yang benar adalah (B)

Sebagai latihan, silahkan jawab soal berikut:
1. _________ grow close to the ground in the short Arctic Summer.
(A) Above tundra plants
(B) Tundra plants
(C) Tundra plants are found
(C) For tundra plants

2. Between 1725 and 1750, New England witnessed an increase in the specialization of _________ .
(A) Occupations
(B) Occupies
(C) They occupied
(C) It occupied them

3. The two biggest resort _________ Arkansas are Hot Springs and Eureka Springs.
(A) in
(B) towns in
(C) towns are
(D) towns are in

Dan terakhir Anda akan mempelajari tentang Present Participle. Present participle adalah kata kerja (verb) yang ditambah ing (verb + ing). Present participle berbeda dengan gerunds. Fungsi present participle dapat sebagai kata kerja (verb) dan juga dapat sebagai kata sifat (adjective).

- Merupakan bagian dari kata kerja bila terdapat bentuk be (is, am, are) di depan kata kerja.
Contoh: The train is arriving at the station now.
Dalam kalimat ini, kata arriving sebagai kata kerja karena diikuti bentuk be (is).

- Merupakan bagian dari kata sifat bila tidak terdapat bentuk be (is, am, are) di depan kata kerja.
Contoh: The train arriving at the station now is an hour late.
Dalam kalimat ini, kata arriving sebagai kata sifat karena kata kerja sudah ada pada kata is.

Contoh Soal TOEFL
The film _______ appearing at the local theater is my favorite.
(A). now
(B). is 
(C). it 
(D). was

Pembahasannya:
1. Dapat dilihat bahwa kata The film merupakan subjek.
2. Dapat juga terlihat bahwa terdapat kata kerja yaitu kata is.
3. (A) kata pelengkap, (B) kata kerja, (C) subjek, (D) kata kerja
4. Jawaban yang benar adalah (A).

Demikian beberapa yang bisa Anda pelajari dari Contoh Soal TOEFL dan Pembahasannya. Bagi yang merasa kesulitan untuk mencAnda bisa mempelajari berbagai macam soal lainnya dengan Belajar TOEFL Cepat dan Mudah

Soal TOEFL Structure Lengkap Dengan Kunci Jawaban

Sepertinya TOEFL sudah menjadi hal yang penting saat ini. Sebelum mengikuti tes TOEFL, ada baiknya sobat semua berlatih dulu supaya hasilnya maksimal. Pada pembelajaran kali ini, kita akan belajar mengerjakan Contoh Soal TOEFL Structure Lengkap Dengan Kunci Jawaban.

Directions : Question 1-15 are incomplete sentences. Beneath each sentence you will see for words or phrases, marked (A), (B), (C) and (D). You are to choose one word or phrase that best complete the sentence.

 

Example I

The swimming instructor came... if the apartment was still available.

A. to see

B. seeing

C. saw

D. for seeing

 

The sentence should be read "The swimming instructor came to see if the apartment was still available." Therefore, you should choose A.

 

Now begin work on the questions.

 

1. The committee has met twice and ....

    A. they reached a final decision

    B. a final decision was reached

    C. its decision was reached

    D. it has reached a final decision

 

2. The manager won't be able to attend the shareholders' meeting tomorrow because....

    A. he must to give a lecture

    B. he will be giving a lecture

    C. of he will give lecture

    D. he will have giving a lecture

 

3. Brenda's score on the test is the highest in class.

    A. She should study hard last night.

    B. She should have studied hard last night.

    C. She must have studied hard last night.

    D. She had to study hard last night

 

4. To answer accurately is more important than...

    A. to finish quickly

    B. a quick finish

    C. you finish it quickly

    D. quick finish

 

5. Having been served lunch,....

    A. the problems were discussed by the participants.

    B. the participants discuss the problems.

    C. it was discussed by the participants.

    D. A discussion of the problems were made by the participants.

 

6. East Kalimantan relies heavily on income from oil and natural gas, and....

    A. Aceh province also.

    B. Aceh province too.

    C. Aceh province is as well.

    D. so does Aceh province.

 

7. The participants have had some problems deciding....

    A. when they should announce the result of the meeting.

    B. when are they sgoing to announce the result of the meeting.

    C. when should they announce the result of the meeting.

    D. the time when the result of the meeting to announce.

 

8. This year will be more difficult for our organization because....

    A. we have less money and volunteers than last year.

    B. there is a little money and volunteers than last year.

    C. it has less money and fewer volunteers than it had last year.

    D. it has fewer money and less volunteers than it had last year.

 

9. Professor Baker told his students that...

    A. they can turn over their reports on Mondays.

    B. the reports can turn over on Monday.

    C. they could hand in their reports on Monday.

    D. the reports they can hand in on Monday.

 

10. The adder is a venomous snake ... bite may prove fatal to humans.

      A. its

      B. whom its

      C. that

      D. whose

 

11. .... a bee colony gets, the more the queen's egglaying capability diminishers.

      A. It is more overcrowded.

      B. The more overcrowded.

      C. More overcrowded than.

      D. More than overcrowded.

 

12. The chairwoman requested that ....

      A. the participants studied more careful the problem.

      B. the participants study the problem more carefully.

      C. the participants studied  the problem with more careful.

      D. the problem be studied more carefully.

 

13. Unlike the earth, which rotates once every twenty-four hours ... once every ten hours.

      A. the rotation of Jupiter

      B. Jupiter rotates

      C. Jupiter rotation

      D. Jupiter rotate

 

14. Jackson,... capital of Mississippi, is the largest city in the state.

      A. the

      B. it is the

      C. is the

      D. where the

 

15. The various types of bacteria are classified according to...shapes.

      A. whose

      B. how they are

      C. have

      D. their

 

KUNCI JAWABAN

1. D                         11. B                      

2. B                         12. B                      

3. C                         13. B                       

4. A                         14. A                       

5. B                         15. D                      

6. D                         

7. C                         

8. C                         

9. C                         

10.D   

SOAL TOEFL DAN PEMBAHASAN JAWABAN (STRUCTURE TEST 3)
Tes TOEFL ITP terbagi atas 3 sesi: listening comprehension, structure and written expression, dan reading comprehension.

Sesi structure and written epxression terdiri dari 40 soal dengan lama pengerjaan soal 25 menit. Soal sesi ke dua ini terbagi atas dua jenis yaitu structure yang dimulai dari nomor 1 sampai 15 dan soal written expression yang dimulai dari nomor 16 sampai 40.

Terkhusus untuk bagian structure, untuk membantu Anda lebih mengenal bentuk soal yang dipertanyakan, kami telah menyediakan Soal TOEFL dan Pembahasan Jawaban (Structure Test 3) di bawah ini yang bersumber dari buku Cliff -TOEFL Preparation Guide for the TOEFL Test.

Untuk melihat structure test bagian 1 dan 2 silahkan kunjungi link Soal Tes TOEFL dan Pembahasan Kunci Jawaban (Structure Test 1) dan Soal TOEFL dan Pembahasan Jawaban (Structure Test 2).

Soal TOEFL (Structure Test 3)

1. After the funeral, the residents of the apartment building __________.
(a) sent faithfully flowers all weeks to the cemetery.
(b) sent to the cemetery each week flowers faithfully.
(c) sent flowers faithfully to the cemetery each week.
(d) sent each week faithfully to the cemetery flowers.

2. Because the first pair of pants did not fit properly, he asked for __________.
(a) another pants (c) the others one
(b) other pants (d) another pair.

3. The committee has met and __________.
(a) they have reached a decision.
(b) it has formulated themselves some opinions.
(c) its decision was reached at.
(d) it has reached a decision.

4. Alfred adams has not __________.
(a) lived lonelynessly in times previous.
(b) never before lived sole.
(c) ever lived alone before.
(d) before lived without the company of his friends.

5. John’s score on the test is the highest in the class; __________.
(a) he should study last night.
(b) he should have studied last night.
(c) he must have studied last night.
(d) he must had to study last night.

6. Henry will not be able to attend the meeting tonight because __________.
(a) he must to teach a class. (c) of he will teach a class.
(b) he will be teaching a class. (d) he will have teaching a class.

7. Having been served lunch, __________.
(a) the problem was discussed by the members of the committee.
(b) the committee members discussed the problem.
(c) it was discussed by the committee members the problem.
(d) a discussion of the problem was made by the members of the committee.

8. Florida has not yet ratified the equal rights amendment, and __________.
(a) several other states hasn’t either.
(b) neither has some of the others states.
(c) some other states also have not either.
(d) neither have several other states

9. The chairman request that __________.
(a) the member studied more carefully the problem.
(b) the problem was more carefulnessly studied.
(c) with more carefulness the problem could be studied.
(d) the members study the problem more carefully.

10. California relies heavily on income from fruit crops, and __________.
(a) florida also. (c) florida is as well
(b) florida too. (d) so does florida

11. The professor said that __________.
(a) the student can turn over their report on the monday.
(b) the report on monday could be received form the students by him.
(c) the students could hand in their reports on monday.
(d) the student will on monday the reports turn in.

12. This year will be difficult for this organization because __________.
(a)they have less money and volunteers than they had last year.
(b) it has less money and fewer volunteers than it had last year.
(c) the last year it did not have as few and little volunteers and money.
(d) there are fewer money and volunteers that in the last year there were.

13. The teacher have had some problem deciding __________.
(a)when to the students they shall return the final papers.
(b) when are they going to return to the students the final papers.
(c) when they should return to the final papers to the students.
(d) the time when the final papers they should return for the students.

14. She wanted to serve some coffee to her guests; however, __________.
(a) she hadn’t many sugar.
(b) there was not great amount of the sugar.
(c) she did not have much sugar.
(d) she was lacking in amount of the sugar.

15. There has not been a great response to the sale, __________?
(a) does there (b) hasn’t there (c) hasn’t it (d) has there

Kunci Jawaban Soal TOEFL (Structure 3)

1. C
2. D
3. D
4. C
5. C
6. B
7. B
8. D
9. D
10. D
11. C
12. B
13. C
14. C
15. D

Pembahasan Jawaban Soal TOEFL (Structure 3)

Soal TOEFL (Structure Test 3)

  1. After the funeral, the residents of the apartment building __________.
    (a) sent faithfully flowers all weeks to the cemetery.
    (b) sent to the cemetery each week flowers faithfully.
    (c) sent flowers faithfully to the cemetery each week.
    (d) sent each week faithfully to the cemetery flowers.
    Pembahasan Jawaban: Verb + Object. Di antara subject dan object tidak boleh ada yang menghalangi. Sent (verb) + flowers (object)

    2. Because the first pair of pants did not fit properly, he asked for __________.
    (a) another pants                               (c) the others one
    (b) other pants                                  (d) another pair.
    Pembahasan Jawaban: 'another pair' ---> the first pair of pants
    Pronoun Preference

    3. The committee has met and __________.
    (a) they have reached a decision.
    (b) it has formulated themselves some opinions.
    (c) its decision was reached at.
    (d) it has reached a decision.
    Pembahasan Jawaban: it --> the commitee
    Pronoun Preference

    4. Alfred adams has not __________.
    (a) lived lonelynessly in times previous.
    (b) never before lived sole.
    (c) ever lived alone before.
    (d) before lived without the company of his friends.
    Pembahasan Jawaban: Sangat jelas

    5. John’s score on the test is the highest in the class; __________.
    (a) he should study last night.
    (b) he should have studied last night.
    (c) he must have studied last night.
    (d) he must had to study last night.
    Pembahasan Jawaban: (c) he must have studied last night (Dia pasti sudah belajar tadi malam)

    6. Henry will not be able to attend the meeting tonight because __________.
    (a) he must to teach a class. (c) of he will teach a class.
    (b) he will be teaching a class. (d) he will have teaching a class.
    Pembahasan Jawaban: (b) he will be teaching a class (dia akan sedang mengajar)
    Pilihan A salah karena modal tidak boleh ketemu to
    Pilihan  C salah karena 'because of' merupakan prepoisition yang butuh object 'phrase' bukan clause.
    Pilihan D salah karena yang dia maksud ialah 'he will have taught a class'

    7. Having been served lunch, __________.
    (a) the problem was discussed by the members of the committee.
    (b) the committee members discussed the problem.
    (c) it was discussed by the committee members the problem.
    (d) a discussion of the problem was made by the members of the committee.
    Pembahasan Jawaban:  Having been served lunch (seusai dihidangkan makan malam)
    Yang dihidangkan ialah 'the committee'

    8. Florida has not yet ratified the equal rights amendment, and __________.
    (a) several other states hasn’t either.
    (b) neither has some of the others states.
    (c) some other states also have not either.
    (d) neither have several other states
    Pembahasan Jawaban:
    Pola sederhana: neither have I; neither has he.

    9. The chairman request that __________.
    (a) the member studied more carefully the problem.
    (b) the problem was more carefulnessly studied.
    (c) with more carefulness the problem could be studied.
    (d) the members study the problem more carefully.
    Pembahasan Jawaban: requested that + subject + Verb 1 murni
    Subjunctive

    10. California relies heavily on income from fruit crops, and __________.
    (a) Florida also.                                          (c) Florida is as well
    (b) Florida too.                                            (d) so does Florida
    Pembahasan Jawaban:
    Pola sederhana: so do I; so does he

    11. The professor said that __________.
    (a) the student can turn over their report on the Monday.
    (b) the report on Monday could be received form the students by him.
    (c) the students could hand in their reports on Monday.
    (d) the student will on Monday the reports turn in.
    Pembahasan Jawaban: said (past) --> could (past)

    12. This year will be difficult for this organization because __________.
    (a)they have less money and volunteers than they had last year.
    (b) it has less money and fewer volunteers than it had last year.
    (c) the last year it did not have as few and little volunteers and money.
    (d) there are fewer money and volunteers that in the last year there were.
    Pembahasan Jawaban: it --> this organization

    13. The teachers have had some problem deciding __________.
    (a)when to the students they shall return the final papers.
    (b) when are they going to return to the students the final papers.
    (c) when they should return to the final papers to the students.
    (d) the time when the final papers they should return for the students.
    Pembahasan Jawaban: Verb + object: deciding (verb) + when they should return to the final papers to the students (object)

    14. She wanted to serve some coffee to her guests; however, __________.
    (a) she hadn’t many sugar.
    (b) there was not great amount of the sugar.
    (c) she did not have much sugar.
    (d) she was lacking in amount of the sugar.
    Pembahasan Jawaban:

    15. There has not been a great response to the sale, __________?
    (a) does there (b) hasn’t there (c) hasn’t it (d) has there
    Pembahasan Jawaban: There has not been a great response to the sale (Positive) + has there (negative)
    Jika pernyataan positif (+) maka pertanyaan negatif (-)
    Jika pernyataan positif (-) maka pertanyaan negatif (+)